dimecres, 20 de novembre del 2013

Conferència sobre Albert Einstein a la biblioteca

Ahir dimarts dia 19 de novembre en Xavier Roqué i i en motiu de la commemoració del norantè aniversari de la visita d'Albert Einstein a Catalunya, ens va visitar la biblioteca per impartir una conferència titulada “Albert Einstein: la construcció d’una icona científica del s. XX”, celebrada en el marc de la Setmana de la Ciència i organitzada per l'Aula d'Extensió Universitària del Masnou (AEUM).

Roqué, Xavier és professor titular del Departament de Filosofia de la UAB i investiga sobre la història de les ciències físiques al segle XX, les relacions entre ciència i indústria, i física i gènere.

La visita d’Albert Einstein a Catalunya a finals de febrer de 1923 s’emmarca en el procés impulsat per diferents sectors de la societat catalana per construir una comunitat científica moderna. La Mancomunitat de Catalunya és un dels principals exponents d’aquest procés d’homologació de la ciència catalana a Europa. El 1907 es constitueix l’Institut d’Estudis Catalans per afavorir la recerca en tots els camps. Paral·lelament, la Mancomunitat crea el Consell de Pedagogia, que s’encarrega de la política científica i tècnica del país. Un dels projectes del Consell és l’organització dels Cursos Monogràfics d’Alts Estudis i d’Intercanvi, en què participa activament Esteve Terradas.

Terradas, catedràtic d’acústica i òptica de la Universitat de Barcelona, és un dels primers científics a fer-se ressò de les teories d’Einstein. És ell qui cursa la invitació al Premi Nobel alemany que el 1921 accepta visitar Catalunya dos anys més tard. L’estiu de 1922, Terradas es reuneix amb Einstein a Berlín per concretar els detalls del curs que impartirà a Barcelona i pel qual cobrarà 3.500 pessetes. L’enginyer industrial Rafael Campalans és una altra de les figures que té un paper molt actiu en la visita d’Einstein, ja que aleshores dirigeix la instrucció pública del Consell de Pedagogia.

* Font: Fundació Recerca

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies!